Trivia Questions #45
Snakes
(This page was last updated on March 2, 2012. By the way, most of these snake topics have been covered widely on the internet.)

1. Name the ferret-like mammal of India which often kills and eats king cobras.
Answer: mongoose

2. The closest relative to the cobra in the United States is a red, black, and yellow snake called what?
Answer: the coral snake

3. What is the phobia-word for "fear of snakes"?
Answer: ophidophobia (oh-FID-uh-FOE-bee-uh)

4. Why are some snakes described as oviparous (oh-VIP-uh-russ)?
Answer: Because their young are hatched from eggs.

5. The deadly black mamba is usually a greyish-greenish color, so why is he called "black"?
Answer: Because the inside of his mouth is black (in the same way a cottonmouth's mouth is white on the inside).

6. The ball python, or the Burmese python, or the African rock python? Which of these remains small enough as an adult to be a pretty much harmless pet?
Answer: the ball python

7. The Eastern brown snake, or the krait, or the boomslang? Which of those serpents kills more pets and people in Australia than any other snake?
Answer: the Eastern brown snake

8. Which of the following unpleasant reptiles is not a snake? The inland taipan, or the tegu (TAY-goo), or the boomslang?
Answer: The tegu is a large vicious lizard.

9. Name the huge invasive snake from the Far East which is present by the thousands in the Florida Everglades.
Answer: the Burmese python

10. Which of the following U.S. federal laws has been recently amended to restrict importation of and interstate commerce in big foreign constrictor snakes? The Mann Act, or the Taft-Hartley Act, or the Lacey Act?
Answer: the Lacey Act

11. What kind of snake living in Florida recently killed and swallowed whole a 65-pound white-tail deer?
Answer: a Burmese python

12. Gigantopython, or Titanoboa, or Megaconda? Which of those extinct species was the largest snake who ever lived on planet Earth?
Answer: Titanoboa (He was longer than a modern school bus and weighed at least half a ton.)

13. In what country is the inland taipan's normal habitat?
Answer: Australia

14. Aspologist, or venomologist, or ophiologist? Which of those three is a correct name for a scientist who studies snakes?
Answer: ophiologist

15. What part of a snake's anatomy indicates whether it hunts by day or night? The shape of its head, or the pupils of its eyes, or the color of its belly?
Answer: the pupils of its eyes (Snakes with round pupils hunt by day; snakes with vertical slit-like pupils hunt by night.)

16. Rattlers have pits between their eyes and nostrils which do what? Detect the scent of prey, or detect the body heat of prey, or detect vibrations caused by the movement of prey?
Answer: detect prey's body heat

17. Instead of blinkable eyelids, snakes' eyes are protected by transparent scales called which of these? Monocles, or spectacles, or windows?
Answer: spectacles

18. What's up with a snake whose eyes are milk-colored and who's rubbing his nose against rough objects?
Answer: He's getting ready to shed his old skin.

19. Rectilinear, or concertina, or lateral undulation? Which of those is the form of locomotion tree-dwelling snakes use to climb up and down the tree's branches?
Answer: concertina locomotion

20. A common name for the Australian brown snake is which of these? The mulga snake, or the death adder, or the Gaboon viper?
Answer: the mulga snake

21. Where do "fossorial" snakes spend much of their time? Underground, or in trees, or in water?
Answer: underground

Check this site often. I regularly add questions here.
Make your own free website on Tripod.com