Trivia Questions #41
Notice extra miscellaneous questions at the bottom of this page.
Music and Musicology
(This page last updated on February 29, 2012)

1. The highest-pitched string on a standard guitar tuned normally is tuned to what note?
Answer: E

2. From low to high, name the four notes recorded on the four spaces of a standard treble clef.
Answer: F-A-C-E

3. From low to high, name the five notes recorded on the five lines of a standard treble clef.
Answer: E-G-B-D-F

4. The lowest-pitched string on a standard guitar tuned normally is tuned to what note?
Answer: E

5. Which three notes form the triad of the C-major chord?
Answer: C, E, and A

6. How many sharps are in the key signature for the key of A-minor?
Answer: None (and there are no flats either; the A-minor scale is played on all white keys.)

7. How many flats are there in the key signature for the key of D-minor?
Answer: one

8. In a modern symphony orchestra, what instrument does the concert master play?
Answer: violin

9. A singer or instrumentalist who sings or plays notes slightly higher than the proper pitch is said to be what?
Answer: sharp

10. A singer or instrumentalist who sings or plays notes slightly lower than the proper pitch is said to be what?
Answer: flat

11. What flat is the same note as C-sharp?
Answer: D-flat

12. The notation fff (triple-F) on sheet music instructs the performer to do what?
Answer: to play very loudly

13. His skill on what instrument made C. Power Biggs a famous musical performer?
Answer: the organ

14. The jazz great Charley "Yardbird" Parker was a virtuoso performer on what instrument?
Answer: the saxophone

15. A Texan named Van Cliburn was a virtuoso performer on what instrument?
Answer: the piano

16. The jazz great Miles Davis was a virtuoso performer on what instrument?
Answer: the trumpet

17. Born in France to Chinese parents, the French-American Yo Yo Ma is a virtuoso performer on what instrument?
Answer: the cello

18. Who was the lead singer of the group Led Zeppelin?
Answer: Robert Plant

19. Name the Grand Ole Opry star who is universally considered "the Father of Bluegrass."
Answer: Bill Monroe

20. Glen Miller, the famous band leader and composer of the Big Band Era, started his musical career playing what instrument?
Answer: trombone

21. Name the two Grand Ole Opry musicians whose recording of "Foggy Mountain Breakdown" became a big hit during the 1970's.
Answer: Flatt and Scruggs

22. What was the nickname of the really obese girl singer from the yesteryear group called The Mamas and the Papas"?
Answer: "Mama Cass"

23. What is the real name of the Rolling Stones guitarist nicknamed "Keef"?
Answer: Keith Richards

24. What instrument did Gene Simmons play for the group Kiss?
Answer: bass

25. What kind of musical instrument is known as "the Mighty Wurlitzer"?
Answer: the organ

26. Name the light classical overture that is the traditional theme song of the Lone Ranger.
Answer: "The William Tell Overture"

27. Name the keyboard instrument that makes hammers hit small metal plates to produce a tinkling sound.
Answer: the celeste (suh-LEST)

Check this page frequently. I add questions regularly.
Make your own free website on Tripod.com